PROPOSTES A DEBAT SOBRE MEDI AMBIENT

Muela de CortésProtecció de Medi Ambient com a desenvolupament econòmic de zones deprimides

Hi ha diverses figures per a la protecció del nostre medi ambient, tenim com a figura més important el Parc Natural, dels quals tenim actualment declarats 21, l’interès i gestió dels mateixos que ha fet el Partit Popular deixa molt a desitjar. Hi ha altres figures de protecció dins de la Xarxa Natura 2000, Llocs d’Interès Comunitari (LIC) caldria buscar un altre nom més identitari, Zones d’Especial Protecció per a les Aus i (ZEPA) i Zones d’Especial Protecció (ZEC), a més caldria afegir els Paratges o Parcs Naturals Municipals. Les diferències entre aquestes figures de protecció vénen donades per la superfície, el nivell de protecció i la seva importància a nivell europeu.

En moltes ocasions, la declaració d’Parc Natural d’un espai concret no és molt ben rebut pels habitants del lloc, bé per falta d’informació i altres ocasions les compensacions per perjudicis per aquestes declaracions no són prou importants.

En moltes de les nostres comarques, sobretot les de l’interior la declaració d’un espai amb importància mediambiental com a parc natural pot suposar una oportunitat econòmica per als municipis afectats, però per a això, aquesta declaració ha d’estar ben gestionada i informada.

Aprofitar els recursos mediambientals pot ser una ocasió per a la recuperació econòmica de molts llocs deprimits que tenen més difícil altra possibilitat. El turisme rural ben gestionat, juntament a activitats esportives i d’aventura que respectin l’entorn pot ser una oportunitat per a moltes zones en procés de despoblació. El turisme verd cobra cada vegada més importància, i no és importable, el tenim a la nostra terra i no ho poden “fabricar” altres, això suposa una gran oportunitat i des de la Generalitat Valenciana s’ha de donar suport aquest vessant econòmica.

Dins de la Xarxa Natura 2000, la figura de protecció més important és la ZEPA, per la seva extensió i pel valor mediambiental tant de fauna com de flora.

La proposta que en aquest àmbit seria iniciar els estudis pertinents per convertir els següents Zones d’Especial Protecció per a les Aus, entre altres en Parcs Naturals:

  • Alto Turia y Sierra del Negrete en Los Serranos y Plana de Utiel (Alpuente, Aras de los Olmos, Benagéber, Bugarra, Calles, Chelva, Chera, Chulilla, Domeño,Gestalgar, Higueruelas, Loriguilla, Losa del Obispo, Pedralba, Requena, Sinarcas, Sot de Chera, Titaguas, Tuéjar y La Yesa)reserva biosfera alto turia En 2012 és va iniciar un projecte per a ser declarat Reserva de la Biosfera que sembla que ha estat paralitzat pel Govern español del Partit Popular.
  • Sierra de Martés y el Ave en Ribera Alta, Hoya de Buñol, Valle de Cofrentes y Plana de Utiel (Tous, Catadau, Llombai, Real, Montroi, Torís, Dos Aguas, Macastre, Yátova, Requena, Cortés de Pallás y Millares)Sierra de Martes
  • Muela de Cortés y Macizo del Caroig en Ribera Alta, Valle de Cofentes y Canal de Navarrés (Cortés de Pallás, Millares, Tous, Quesa, Bicorp, Ayora, Teresa de Cofrentes, Jarafuel, Jalance, Cofrentes y Bolbaite).Caroig En aquest cas implicaria la supressió de la Reserva Nacional de Caça de la Mola de Cortés 
  • Sierra del Boquerón y Valle de Ayora en el Valle de Cofrentes (Cofrentes, Jalance, Jarafuel, Zarra, Teresa de Cofrentes y Ayora).sierra del Boquerónheaderprimaries

Deixa un comentari